#2 Bogatiji smo za #data-science zajednicu

DevClub teme i aktuelnosti

Dobrodošli u drugo izdanje DevClub žurnala! 🎉🎈

Nakon dvije nedelje rada na ovom izdanju možemo se pohvaliti još većim angažovanjem naše zajednice, najavljenim open source projektima, ali i zanimljivim informacijama iz regiona i svijeta, koje se posebno odnose na digitalne nomade.

Pored rubrika koje ste mogli da pročitate i u prošlom izdanju, dodali smo i rubrike sa kursevima i obukama online i uživo. Naš cilj je da rastemo zajedno, a da bi to bilo moguće, dijelićemo znanje kad god je to moguće. 🙂 Javite nam je li vam ovo koristilo, a ako nije, pišite šta biste voljeli da popravimo!


Aktuelno u zajednici 🔍

✦ Prije dva mjeseca pokrenuli smo inicijativu da kreiramo i uspostavimo grupu zajednica specijalizovanih za određene tehnološke oblasti. Prva nova zajednica u sklopu ove inicijative je #data-science zajednica koju će voditi i moderirati Elma Hot Dervić 🙇, doktorant na Medicinskom Univerzitetu u Beču, a mnogima poznatija kao koosnivač BeeAnd.me. Očekujemo interesantne diskusije i razmjene znanja u narednom periodu 🧠. P.S. Otvoreni smo za ideje i za neke druge zajednice.

✦ Razvoj integracija za elektronsku fiskalizaciju po uputstvima poreske uprave zna ponekad da zakoči, da budemo precizni razlog nisu programeri 😇. Ali na našem Slack kanalu #fiskalizacija kolege su kroz otvorenu diskusiju i iskrenim savjetima već razradili konkretna rješenja. Puno nam je srce kada vidimo ovakvu interakciju, jer to što smo mreža podrške jedni drugima i jeste cilj našeg postojanja. 🙇🙏🏼

Tjaša Deu, video marketing strateg, naš član i mentor na CoronaThon-u, bila je gost u emisiji Dekodiranje. Poslušajte njene savjete kako promovisati proizvod, koju društvenu mrežu odabrati kao fokus, kako iskoristiti blagodeti analitike i kako privući, ali i zadržati pažnju kupca. 👏

✦ Dosta edukativnih programa je u toku ili će uskoro početi, tako da preporučite onima mlađima ali i starijima da uđu u svijet IT. Sad već čuvena doMEn škola programiranja za osnovce i srednjoškolce je počela prije 10ak dana i svi online materijali su dostupni na njihovom youtube kanalu 🙇. U toku su prijave za treninge iz oblasti programiranja i 3D modelovanja koje Naučno tehnološki park organizuje za srednjoškolce. Za one koji žele da se bave razvojem web aplikacija tu je i Amplitudo akademija. Prijave za besplatnu obuku traje do 1. novembra, a možete se prijaviti putem mejla obuke@amplitudo.me.


S ponosom predstavljamo…💻

✦ Za sve vas koji ste željni open source projekata - evo jedne lijepe prilike da se uključite. Kao DevClub zajednica želimo da razvijemo job board web aplikaciju i upotrijebimo je za kreiranje mini berzi poslova kako bi olakšali život svima onima koji će tražiti zaposlenje u narednom periodu. Ujedno kroz realizaciju ovog projekta stvorićemo dodatan prostor za diskusiju, saradnju i usavršavanje 🤗. I da trenutno tražimo React frontend nindžu kao pomoć na inicijalnoj realizaciji. Više informacija u 👔 Jobs sekciji 👇.

✦ Dok nas korona ne pusti da ponovo organizujemo događaje, da sa podsjetimo onih prethodnih [React dvodnevni trening 25-26 Januar 2020].


Kursevi 📚

✦ Kao programeri nemamo toliko često ni prilike ni mogućnosti da ispratimo one druge aspekte razvoja softvera. Web dizajn je nešto što mnogima od nas predstavlja slabu tačku. Ukoliko želite da dobijete uvod i pregled u to kako izgleda proces dizajna uz alat kao što je Figma preporučujemo Udemy kurs Complete Web Design.

Blogging for Business je odličan besplatan kurs u oblasti digitalnog marketinga koji kroz praktične primjere objašnjava glavne koncepte, ne samo toga kako se reklamirati sadržajem već i koji sadržaj da kreirate. Kurs dolazi od kreatora Ahrefs alata koji ovaj domen imaju u malom prstu. 🙂

✦ Veliki je broj otvorenih pozicija na svim freelancerskim platforma za frontend developere sa React JS ekspertizom. Ukoliko želite da ispipate teren ili unaprijedite znanje preporučujemo besplatan kurs Full React Course 2020. Ukoliko ste više za direktnu interakciju sa predavačem, Marko Arsić organizuje ReactWeek 2020.

✦ Ako razmišljate o AWS-u ili želite da se pripremite za kurs koji vam pripremamo na proljeće ovo je odličan uvod za to AWS Certified Cloud Practitioner a za one malo naprednije koji žele da se detaljnije upoznaju sa AWS servisima i alatima preporučujemo AWS Certified Developer Associate.

P.S. Šaljite nam vaše sugestije za naredna izdanja.


Region i svijet 🌍

Poreska uprave Srbije počela je da zahtijeva da fizička lica koja zarađuju putem Interneta počnu redovno da izmiruju obaveze za poreze i doprinose. Malo je reći da je u Srbiji trenutno vanredno stanje po ovom pitanju i da dio IT sektora koji je možda i najviše zaslužan za imidž Srbije kao IT destinacije trenutno na udaru. Podijeljena su mišljenja: jedni ovo vide kao uvođenje u zakonske okvire, dok drugi kao udar velikih na male. Ali jedno je sigurno freelanceri u Srbiji traže bolje opcije i ako budemo imali mudrosti sa par pametnih poteza i malo truda možemo privući dosta stručnjaka, a ujedno i ubrzati razvoj našeg IT ekosistema. 🤔

✦ Velike novosti iz eCommerce i kripto svijeta. PayPal je ušao u kripto svijet lansirajući novi servis koji omogućava korisnicima da kupuju i prodaju kriptovalute. Za početak će servis podržavati Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin i biti dostupan na tržištu SAD-a, ali se ubrzo očekuje proširenje i na ostala tržišta. Lijepe vijesti za kripto entuzijaste. 🎉

✦ Zbog pandemije corona virusa, raste broj kompanija koje svojim zaposlenima omogućavaju stalan rad na daljinu. Broj freelancer-a takođe je u porastu i sve više ljudi se opredjeljuje za životni stil digitalnih nomada. Ako se nalazite u toj grupi, ove države vam mogu ponuditi vize za digitalne nomade koje pružaju znatne poreske olakšice i produžen boravak u zemlji. Za one koji više vole otvoreno more i krstarenje, kompanija Ocean Builders je transformisala kruzer u ploveći inovacioni hub za digitalne nomade i kripto kompanije i nazvala ga Satoshi ₿. 😎


Jobs 👔

sponzorisane objave

✦ 📣📣 DevClub traži React nindžu. Potreban nam je React frontend specijalista za brzi i efikasni razvoj open source job board web aplikacije (malo više o projektu koji red iznad ☝️). Potrebno je realizovati mobile responsive frontend aplikaciju sa korisničkim interfejsom identičnim onom na remoteok.io. Za interakciju sa backend dijelom koristiće se GraphQL interfejs a backend funkcionalnost će biti obezbijeđena. Više detalja i prijave ovdje do 06.11.2020. 23:59h 🏃 Srećno!

Toptal - platforma koja zapošljava programersku elitu - traži Ruby on Rails Developere. Predviđen full time angažman i rad na daljinu. Intervju proces je zahtjevan ali oni koji prođu selekciju mogu da računaju na najkvalitetnije klijente i najinteresantnije projekte uz odlične uslove. 📣📣


Događaji u najavi… 📅

✦ 🌟🌟🌟 Kao odgovor na pometnju koju je koronavirus izazvao svuda u svijetu, Kreativator organizuje hakaton pod nazivom “Popravi godinu” i poziva mlade koji imaju između 15 i 29 godina da predstave svoje ideje u vidu digitalnog rješenja, akcije ili kampanje. Hakaton će se održati 14. i 15. novembra 2020. godine, preko Zoom aplikacije. Rok za slanje prijave je 8. novembar 💻

✦ Ministarstvo nauke Crne Gore i Privredna komora, u ponedeljak, 2. novembra 2020. godine, organizuju Info dan putem Zoom aplikacije sa početkom u 10:00 časova, na temu „Način prijavljivanja i učešće u Eureka programu“. Eureka je evropska mreža za finansiranje tržišno orijentisanih projekata istraživanja i razvoja s ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima.

[promo] 📣📣 Marko Arsić - React ekspert ⭐, predavač na jednom od naših prethodnih događaja, a i naš član - organizuje sa svojim timom intenzivan online React trening početkom decembra. Više detalje o planu i programu, koji uključuje predavanja, radionice i ekspertske sesije raspoređenih tokom 10 dana možete pronaći na sajtu ReactWeek 2020. Ukoliko imate pitanja Marko nije daleko - na Slack-u je 😎.


DevClub Gems 💎

Nešto toliko dobro da ne treba propustiti

[audio podcast] Razgovor dva osnivača AngelList-a o njihovom shvatanju biznisa i života. Duži razgovor koji traje ali u kojem je svaki minut zlata vrijedan, jer kvalitetni savjeti i mudrosti zasnovane na životnom iskustvu neprestano stižu. Meta dimenzija razmišljanja o životu i biznisu. Vjerujte nam i poslušajte How To Get Rich.

[knjiga] Principles: Life and Work by Ray Dalio je knjiga koja se ne čita brzo ali koja mijenja sve. Za sve menadžere ili one koji žele da budu menadžeri. Autor kristalno jasno na osnovu ličnog iskustva u izgradnji svoje imperije (Bridgewater hedge fund) objašnjava kako transparentnost i meritokratija kroz digitalizaciju i automatizaciju obezbjeđuju konkurentsku prednost u poslovanju.


Nekoliko riječi na kraju…

Nadamo se da ste uživali u i ovom izdanju. Ohrabrujemo vas da nam se javite sa predlozima kako da unaprijedimo buduća izdanja našeg žurnala, jer sigurni smo da to može bolje. Ovo i sva prethodna izdanja su dostupna ovdje.

Možete nas naći na Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ili community@devclub.me e-mail adresi. Ukoliko niste član DevClub Slack grupe, a radite u IT sektoru i želite da budete član, zamolite nekog programera u vašem okruženju da vas pozove 😉.

Do narednog izdanja pozdravlja vas,

DevClub tim 👋
Za ovo izdanje u sastavu: Nevena Korać, Anđela Sekulić, Srđan Borović i Dragan Čabarkapa

P.S. Nećemo se naljutiti ako naš žurnal podijelite sa prijateljima i kolegama, naprotiv to će biti najbolji način da nas podržite! 😊