#1 DevClub žurnal

$ dev_issues > žurnal.txt

Dobrodošli u prvo izdanje DevClub žurnala! 🎉🎈

Cilj ovog newsletter-a je da bude hronika razvoja naše zajednice. Ovo će biti log naših aktivnosti, inicijativa, događaja, projekata i uspjeha. Promovisaćemo i slaviti zajedno pojedinačna i zajednička dostignuća. Od vas očekujemo pomoć, sugestije kao i preporuke interesantnog sadržaja kako ne bi propustili nešto od značaja.

Takođe, juče je bilo 18 mjeseci od prvog DevClub događaja (12.04.2019) a samim tim i našeg postojanja. Drago nam je što možemo da se pohvalimo da nas na današnji dan ima nešto više od 500, okupljenih u cilju zajedničkog razvoja IT scene u Crnoj Gori. Samo ćemo reći: više nas bilo! 🤞

Za one koji su tu od samog početka veliko hvala 🙇‍♂️ uz malo podsjećanje na 12.04.2019 kad smo se po prvi put okupili u m:tel digitalnoj fabrici (uključite prikaz slika ako već niste).


Aktuelno u zajednici 🔍

✦ U saradnji sa Privrednom Komorom Crne Gore odradili smo istraživanje na temu “Deficitarna zanimanja u ICT sektoru”, a tokom prethodne nedjelje smo rezultate tog istraživanja predstavili na okruglom stolu u organizaciji PKCG. Rezultati pokazuju da postoji nesklad na tržištu rada i da nam nedostaje kvalitetnih IT stručnjaka. Nadamo se da će ovo istraživanje biti pokretač reformi u formalnom i neformalnom obrazovnom sistemu kako bi bili konkurentniji na globalnom IT tržištu. [prezentacija, istraživanje, intervju]

Developers Lab, Stevan Čakić i Meet IT iz Poljske su prethodne nedjelje organizovali besplatnu online radionicu za srednjoškolce. Njihovi predavači su studenti prestižnih univerziteta poput Cambridge i Oxford i pripravnici u kompanijama poput Google. Srednjoškolci su se dobro zabavili primjenjujući matematiku i programiranje u rješavanju mozgalica i zanimljivih zadataka.

Jovan Radnic i Kach Howe zajedno su nedavno kreirali prvu online zajednicu usmjerenu ka digitalnim nomadima koji borave ili planiraju da borave kod nas u Crnoj Gori. Ukoliko želite da se povežete sa stranim stručnjacima koji rade kod nas i promovišete Crnu Goru kao raj na zemlji za digitalne nomade, registrujte se u Facebook grupi Montenegro Digital Nomads.

✦ Da, sreća prati hrabre, ili u ovom slučaju poslovne prilike one koji su vrijedni, pokazuje saradnja Playrix RS i Zombijane tj. naše Andrijane Vešović. Kroz duhovite i unikatne ilustracije Zombijana je na Instagramu uspješno predstavila sve benefite zaposlenja u Playrix RS. Još jedan dokaz da kad se spoji lijepo i funkcionalno uvijek nastane nešto jedinstveno.

✦ Elektronska fiskalizacija u narednom periodu zbog broja učesnika na koje utiče predstavlja veoma aktuelnu temu u IT a i široj privrednoj zajednici. Na našoj Slack grupi kreirali smo kanal #fiskalizacija, gdje 40+ članova učestvuje u aktivnoj diskusiji 🤓. Dodatno, privredna komora je u saradnji sa Poreskom upravom tokom prethodne nedjelje organizovala sastanak na temu tehničke implementacije projekta elektronske fiskalizacije. Ukoliko tražite konkretne informacije, najbolji izvor je sajt Poreske uprave.


S ponosom predstavljamo…💻

Stevan Bogosavljević - Android inženjer i naš član, je napravio veb sajt koji prezentuje stanje IT tržišta u Crnoj Gori. Prikaz se bazira na najbitnijim poslovnim parametrima IT kompanija koji se dominatno bave razvojem softvera. Korisnici mogu uporediti i sortirati kompanije po ukupnim prihodima, neto zaradi kao i prosječnom broju zaposlenih na osnovu podataka Poreske uprave za period 2015-2019.

Na Github-u je dostupan kod projekta kao i izvorni podaci, a Stevan poziva sve da mu šaljete unapređenja. Posebno je pomoć dobrodošla u poliranju korisničkog interfejsa.

Podržavamo ovakvu inicijativu, posebno open source projekte i nadamo se da će ih ubuduće biti više.

P.S. ukoliko imate nešto što bi voljeli da podijelite sa zajednicom tu smo.


Region i svijet 🌍

✦ Hrvatska je shvatila značaj digitalnih nomada i radi na tome da se pozicionira kao privlačna destinacija za ovu ciljnu grupu. I to rade punom parom, jer kod njih proces kreiranja vize za digitalne nomade se zahuktava. Pažnju na globalnoj sceni dodatno privlače i organizacijom pratećih događaja kao što je online konferencija Dubrovnik For Digital Nomads.

✦ Kad se spoje IT, umjetnost i dobra inicijativa, onda se neminovno dođe do dobrih rezultata. Saradnja IT sektora i univerziteta u Beogradu i Kragujevcu dovela je do kreiranja dva nova master programa za industriju igara gdje se ne zna šta je bolje - program, predavači ili kompanije koje su dale podršku. Od sada studenti u Srbiji će imati priliku da steknu znanja u oblasti digitalne animacije, programiranja, 3D modelovanja, audio produkcije, dizajnu i marketingu i to na svjetskom nivou.

✦ Jedna od mana koja se frilensingu često pripisuje, je da se teško napreduje do menadžerskih pozicija. Da to ne mora biti tako pokazuje karijerni put Anje Simić, koja je kao frilenser radeći iz Srbije, došla na čelo tima za marketing američkog startapa Deel. Anja vodi i All Remote Podcast u kom ljudi širom planete dijele svoja iskustva o remote radu.


Jobs 👔

sponzorisane objave

Kompanija EAERA sa sjedištem u Podgorici je u potrazi za Senior Full Stack developerima. EAERA LTD radi na razvoju softverskih rješenja za finansijsko trgovanje (CRM, alate za upravljanje rizikom i druga fintech rješenja). Ako ste zainteresovani javite se na 📧hi@eaera.com.

Toptal - globalni lider koji zapošljava najbolje programere - traži Ruby on Rails Developere. Predviđen full time angažman i rad na daljinu. Intervju proces je zahtjevan ali oni koji prođu selekciju mogu da računaju na najkvalitetnije klijente i najinteresantnije projekte uz odlične uslove.


Događaji u najavi… 📅

✦ Kao dio globalne AWS zajednice, AWS User Group Montenegro preporučuje da u četvrtak 15. oktobra 2020 ispratite AWS Dev Day - Modern App Development. Online konferencija sa iskusnim predavačima i sa pregršt predavanja fokusiranih na praktičnu primjenu i upotrebu AWS servisa i alata za razvoj modernih web aplikacija.

✦ DataDesign, tim iza Tiramisu ERP, u srijedu 14. oktobra 2020. godine organizuje besplatni webinar o elektronskoj fiskalizaciji. Za sve vas koji se pitate na koji način će elektronska fiskalizacija uticati na vaše poslovanje, registrujte se i dodajte ovaj događaj u svoj kalendar.

15. oktobar 2020. godine je poslednji dan za prijave poslodavaca na program za osposobljavanje visokoškolaca, a ujedno i početak perioda za buduće pripravnike da odaberu odgovarajuće poslodavce. Kao IT sektor imamo predispozicije da buduće pripravnike usmjerimo u pravom smjeru tako da ako se još uvijek mislite da li da učestvujete u programu na sajtu euprave možete pronaći sve neophodne informacije.


DevClub Zvijezda ⭐

Priznanje za one koji svojim radom i doprinosom predstavljaju primjer za sve nas u zajednici

Njegov softver koriste giganti kao što su NASA, Rolls-Royce, Lockheed Martin i Los Alamos National Laboratory. Kod kreira duže nego što neki od nas dišu 😀. Sa svojim inovativnim rješenjima dominira na lokalnim hakatonima, uključujući i naš Coronathon. A sad je već nokautirao i regionalnu konkurenciju na Idea Knockout takmičenju sa svojim fenomenalnim proizvodom koji usavršava već 5 godina.

Nije bilo mnogo premišljanja ko će biti naša prva Zvijezda - to je Aleksandar Dlabač - kome želimo da Clockwork Briefcase društvena igra bude poznata i uspješna kao Monopol.🍾👏🙇‍♂️


Nekoliko riječi na kraju …

Nadamo se da ste uživali u ovom izdanju. Ohrabrujemo vas da nam se javite sa predlozima kako da unaprijedimo buduća izdanja našeg žurnala, jer sigurni smo da to može bolje.

Možete nas naći na Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ili community@devclub.me e-mail adresi. Ukoliko niste član DevClub Slack grupe, a radite u IT sektoru i želite da budete član, zamolite nekog programera u vašem okruženju da vas pozove 😉.

Do narednog izdanja pozdravlja vas,

DevClub tim 👋
Za ovo izdanje u sastavu Dragan Čabarkapa i Anđela Sekulić

P.S. Nećemo se naljutiti ako naš žurnal podijelite sa prijateljima i kolegama, naprotiv to će biti najbolji način da nas podržite! 😊