Retrospektiva 2020

Ova godina je bila izazovna po mnogo osnova. Međutim, izazovi su ono što nas gura naprijed, tjera da izađemo iz svojih okvira i postanemo makar za nijansu bolja verzija sebe.

Mi u, još uvijek malobrojnom, organizacionom timu DevClub-a smo se upravo tako i postavili prema svemu onome što nas je snašlo u 2020. Da je naš pristup i posvećenost aktivnostima u korist zajednice pridobila vaše povjerenje pokazuju i podaci o broju aktivnih članova zajednice.

To nijesmo postigli sami, to smo postigli zajedno sa vama i koristimo priliku da vam se zahvalimo na učešću, na pomoći, na idejama, sugestijama, kritikama… Uz poziv da vaše učešće bude još veće u narednoj godini! 🙇

Podsjetimo se kako je iz ugla zajednice sve izgledalo u 2020.

🎞️ Godinu smo započeli Meetup-om #7 sa prezentacijama AWS Amplify i React-a. Dragan Čabarkapa i Đorđe Lacmanović predstavili su framework za razvoj modernih serverless web aplikacija i podijelili savjete za rješavanje tehničkih izazova pomoću AWS servisa.

🎞️ Meetup #8 je vodio gostujuči predavač Marko Arsić na temu Tips and tricks for devs. Marko nam je pokazao kako čak i mala poboljšanja u primjeni alata za razvoj softera znatno utiču na našu efikasnost i kvalitet proizvoda koji kreiramo.

🎞️ Marko Arsić je nesebično dijelio znanje i tokom Radionice #4: React vikend. Tokom dvodnevnog intenzivnog treninga Marko nas je naučio kako da unaprijedimo razvoj dinamičkih frontend aplikacija i primijenimo najnovije React koncepte.

🎞️ Već početkom februara na AWS Meetup #3 gostovao nam je Darko Mesaroš, AWS ambasador za region. Razvoj serverless tehnologija aktivno pratimo, jer ovaj set tehnologija koji je još uvijek u povoju ima ogroman potencijal za rast pa samim tim i mogućnost da značajno utiče na razvoj softverskih proizvoda u budućnosti.

🎞️ AWS Meetup #4 u martu - Alex Casalboni je govorio o oblasti sigurnosti, konfiguraciji sistema, kao i o optimizaciji troškova u serverless projektima.

🎞️ 12og aprila smo proslavili prvi DevClub rođendan! 🎂🎈🍰 🎉 Zamislili smo želju da ostvarimo ono što smo naumili uz pomoć zajednice koja će svakog dana biti sve aktivnija i brojnija. Na vama je da nam pomognete da nam se u korist svih nas ta želja i ostvari.

🎞️ Krajem aprila jedva da smo spavali, taman kao i takmičari CoronaThon-a. Bili smo suorganizatori ovog događaja koji je imao cilj da inovativno i kreativno odgovori na posljedice Covid19 pandemije. Na osnovu prethodne saradnje sa Ministarstvom nauke pojačali smo nagradni fond sa nagradama za timove koji su osvojili 4, 5 i 6 mjesto.

🎞️ Dugo smo na našim Slack kanalima govorili o digitalnoj budućnosti. Zajedno smo predložili konkretan set inicijativa, mjera i indikatora i uobličili iste u dokumentu Sugestije za Strategiju digitalne transformacije 2021-2025.

🎞️ U saradnja sa Privrednom Komorom Crne Gore pokrenuli smo istraživanje tržišta rada i definisanja deficitarnih zanimanja. Više o rezultatima ankete i intervju sa našim vođom zajednice pročitajte u oktobarskom izdanju Glasnika PKCG.

🎞️ Tokom avgusta i septembra sproveli smo interno anketiranje u cilju da oslušnemo i upoznamo svakog člana zajednice ponaosob. Iz ove komunikacije iznjedrile su se mnoge ideje s obije strane. Jedna od takvih je i upravo i naš žurnal 📰.

🎞️ Žurnal naš bilten sa IT aktuelnostima je vrlo brzo zauzeo posebno mjesto u našim aktivnostima. Pravo je zadovoljstvo je raditi na svakom novom izdanju u ulozi hroničara razvoja IT zajednice i IT sektora kod nas. Trudimo se da proberemo sadržaj koji će vam biti interesantan, a s obzirom na to da postoje mnogobrojna dešavanja na lokalnoj i globalnoj sceni, to nekada nije lak zadatak.

🎞️ Početkom novembra zvanično smo postali partneri sa FITom. Rezultat ove saradnje biće prikazan kroz mnoga žurnal izdanja.

🎞️ Nastavili smo sa DevClub Meetup serijalom tokom novembra i decembra. Ciljevi ovih naših, za sada online, okupljanja su upoznati se bolje međusobno, podijeliti zanimljive priče naših članova kojih ima na pretek. Za neke od njih sigurno ne znamo, zato nam se slobodno javite sa predlogom!