#3 Novo partnerstvo za bolju i jaču zajednicu IT stručnjaka

DevClub teme i aktuelnosti

Dobro došli u treće izdanje DevClub žurnala! 🎉🎈

Ne znamo za vas, ali nama je vrijeme između prošlog i ovog izdanja praktično proletjelo! 🙂 Nije ni čudo šta smo sve radili. Bacili smo se na planiranje zajedničkih aktivnosti za naredni period, a stigli smo i da sklopimo važna partnerstva, zahvaljujući kojima ćemo moći da nastavimo svoju misiju, sada još efikasnije. Nećemo dužiti jer smo nestrpljivi da vam predstavimo lijepe novosti koje se još ljepše čitaju uz dobru kafu. ☕


Aktuelno u zajednici 🔍

Ministarstvo nauke je u prethodnih 20ak dana imalo pregršt aktivnosti. Objavili su dva konkursa od izuzetnog značaja za sve nas u IT sektoru. Prvi konkurs za podršku prioritetne S3 oblasti – IT sektora, konkretno za kreiranje IT klustera sa fokusom na izgradnju dodatnih edukativnih kapaciteta i internacionalizaciji usluga i proizvoda lokalnih IT kompanija 🚀. Drugi konkurs, tj. javni poziv za strateške partnere u realizaciji pred-akcelarijskog programa za startapove za koje sada imamo veća očekivanja nego prošle godine. A za startapove i druga inovativna preduzeća ministarstvo je objavilo i priručnik o zaštiti intelektualne svojine.

✦ Iz Vijesti su tražili naše mišljenje na temu digitalnih nomada, a mi smo pitali zajednicu. Kako smo svjesni potencijala da naša država može da postane popularna destinacija za digitalne nomade, poseban značaj pridajemo ovoj temi. Članovi su podijelili svoja iskustva, ideje i predloge, dali primjere dobre prakse a mi ih saželi u našem odgovoru. Kako ova pitanja nijesu “jednokratna”, pozivamo vas da o istim diskutujemo i dalje, ali i preduzmemo konkretne poteze koji će se neminovno nametnuti u diskusijama.

✦ Jedna vijest koja je prošla skoro nezapaženo u prethodnim danima a koja to sigurno ne zaslužuje jeste da je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore oslanjajući se na domaću ekspertizu proširio mogućnosti u okviru Integralnog informacionog sistema zdravstva kroz implementaciju Cloud sistema zasnovanog na OpenStack platformi. Odličan primjer upotrebe modernih IT rješenja kako bi se ostvarila ušteda i poboljšalo korisničko iskustvo u državnim institucijama. Nadamo se da će se trend nastaviti i da ćemo biti svjedoci ubrzane digitalizacije državnih servisa. 🎉

✦ A članovi DevClub zajednice, ekspertize imaju za izvoz 😊. Đorđe Vuković, Toptal frilenser, podijelio je sa zajednicom svoj open source projekat koji omogućava efikasnije upravljanje migracijama za Postgres baze podataka. Lider naše AWS zajednice Marin Rađenović se raspisao na Medium-u. U najnovijem tekstu Controllable Scaling in Serverless Big Bang, koji dijeli i Jeremy Daly u globalno popularnom newsletter-u na ovu temu, objašnjava kako upravljati skaliranjem u serverless rješenjima. A naš prijatelj i AWS Serverless heroj Slobodan Stojanović u članku The Power of Serverless GraphQL with AWS AppSync objašnjava zašto probati GraphQL, odakle krenuti i kako najbolje ga iskoristiti uz AWS AppSync.


S ponosom predstavljamo…💻

DevClub zajednica i Fakultet Informacionih Tehnologija (Uni. Mediteran) su postali partneri

Prije 10ak dana smo ozvaničili našu saradnju sa FIT-om i sa zadovoljstvom ponovo govorimo o tome. Ovim sporazumom FIT stavlja svoje prostorne i druge kapacitete DevClub-u na raspolaganju za realizaciju edukativnih aktivnosti, a DevClub zajednica na osnovu znanja i iskustva svojih članova će pružiti pomoć u unapređenju edukativnih programa na FIT-u i realizaciji startup projekata studenata FIT-a.

Sve ono na čemu mjesecima radimo lagano poprima formu i moramo priznati da uživamo u svakom koraku ovog procesa. A svaki naš korak načinjen je u ime jednog cilja - izgradnje veće i bolje zajednice IT stručnjaka - jer znamo da će sve ostalo onda doći samo po sebi. 🎓

Zahvaljujemo se divnoj prof. dr Snežani Šćepanović, Dekanici FIT-a, na ukazanom povjerenju i prilici da zajedno gradimo jači kadar.


Region i svijet 🌍

✦ Iz kompanije Rakuten Viber dolazi vijest koja zbog udjela Viber-a na našem tržištu može imati ogromne implikacije. Viber će u narednoj godini početi da nudi uslugu jednostavnog i efikasnog plaćanja unutar same aplikacije. Ova funkcija će zahtijevati i Google Pay sistem koji, nažalost, trenutno nije dostupan kod nas ali se nadamo da će se ta situacija tokom sljedeće godine promijeniti.

Najnovije istraživanje koje sprovodi Mastercard u Crnoj Gori pokazuje da dvije trećine stanovnika Crne Gore redovno koristi platne kartice za kupovinu proizvoda i usluga. Istraživanje pokazuje da se platne kartice sve više koriste i za plaćanja putem Interneta - svaki drugi vlasnik platnih kartica ih koristi za online kupovinu, što su odlične vijesti za biznise koji žele da ponude svoje proizvode i usluge ovim putem 🛒. A takođe, i nada da će se tempo digitalizacije značajno ubrzati u narednom periodu.

✦ U komšiluku digitalizacija i inovacije su u prvom planu već neko vrijeme. Mate Rimac osnivač Rimac automobili, najpoznatije hrvatske kompanije, pored tehničkih inovacija uvodi i neke najbolje menadžerske prakse koje su do sada bile strane većini vlasnika kompanija na ovim prostorima. On na svom YouTube kanalu transparentno priča o finansijskim aspektima poslovanja i ujedno objašnjava strategiju poslovanja Rimac automobila. Samim ovim činom pomaže zajednici da kreira drugačije i bolje poslovno okruženje uz transparentnost.

✦ Kako bi imali jednog dana u Crnoj Gori kompanije uspješne poput Rimac automobili moramo da više učimo, radimo i osnivamo nova inovativna preduzeća. Za one koji to planiraju u budućnosti preporučujemo program obuke YC startup school for future founders, onima koji su već u fazi razvoja MVP rješenja preporučujemo YC Startup School, a onima koji već imaju realizovan MVP i bar donekle validiran sa potencijalom za brz rast preporučujemo da apliciraju za investicije TinySeed fonda.


Jobs 👔

sponzorisane objave

✦ Ukoliko želite da radite za jedan globalan startup ili možda YCombinator startup (startup elita 🚀) a niste znali kako da se prijavite, sada možete napraviti profil na sajtu Workatastartup.com (koji inače održava sam YC tim) gdje će vaš profil biti momentalno dostupan svim startupovima koji su dio YC mreže i koji traže nove zaposlene.

Metoda GMBH - njemački startup sa proizvodima u oblasti analize i predviđanja cijena za industriju široke potrošnje, traži backend programere sa ekspertizom u Ruby programskom jeziku kao i drugim vještinama za razvoj web rješenja. Remote angažman je opcija, a obezbijeđena je i pomoć pri relokaciji i dobijanju vize za preseljenje u Njemačku.

Whitespectre - konsultantska agencija za razvoj tehnoloških rješenja za globalno poznate startup kompanije traži Senior Ruby on Rails programera. U kompaniji koja je remote only, primjenjuju se najbolje prakse u razvoju softverskih rješenja. Radno vrijeme je fleksibilno. Postoji podrška i prostor za lični profesionalni razvoj kroz različite uloge na različitim projektima.


Događaji u najavi… 📅

✦ ⭐⭐⭐ Naša AWS zajednica i njen lider Marin Rađenović će večeras 20.11.2020 u 18h ugostiti na online meetup-u eksperta i arhitektu cloud rješenja u kompaniji IKEA - Johannes Pelto-Piri. Tema predavanja su iskustva u upravljanju CI/CD procesom (Continuous Integration and Continuous Delivery) procesom kod serverless rješenja sa intenzivnim saobraćajem ili figurativno govoreći kako mijenjati krila avionu u toku samog leta 😎.

✦ 📣📣 DevClub meetup-ovi se poslije duže pauze nastavljaju. Korona ne prolazi tako da će naša zajednička fizička okupljanja još malo pričekati ali zajednica više ne može da čeka. U srijedu 25.11.2020 u 19h pridružite nam se na online meetup-u sa našom gošćom, a ujedno i liderkom data science zajednice Elmom Hot Dervić s kojom ćemo pričati o iskustvima iz Austrije, njenim učešćem u aktuelnim istraživanjima za borbu protiv covid-19 pandemije kao i o aktivnostima naše data science zajednice u narednom periodu. 🎬📽️

AWS re:Invent ove godine počinje 30. novembra. Ovo je glavni i najveći događaj u godini posvećen novostima i rješenjima koji dolaze od Amazon Web Service kompanije - globalnog lidera u ovom segmentu tržišta. Zbog epidemije ove godine je događaj besplatan (u regularnim uslovima karta košta nekoliko hiljada eura), online, i traje 3 nedjelje. Zato iskoristite priliku, pronađite i registrujte se na sajtu za vama interesantna predavanja koja će držati svjetski eksperti.

✦ [promo] 📣📣 Marko Arsić - React ekspert ⭐, predavač na jednom od naših prethodnih događaja, a i naš član - organizuje sa svojim timom intenzivan online React trening koji počinje uskoro za nekoliko dana. Više detalje o planu i programu, koji uključuje predavanja, radionice i ekspertske sesije raspoređenih tokom 10 dana možete pronaći na sajtu ReactWeek 2020. Ukoliko imate pitanja Marko nije daleko - na Slack-u je 😎.


DevClub Zvijezda ⭐

Priznanje za one koji svojim radom i doprinosom predstavljaju primjer za sve nas u zajednici

Marin Rađenović.

Da ostane samo na tome bilo bi dovoljno ali prosto ne možemo da odolimo, a da sve ostalo ne pobrojimo.

Marin je AWS ekspert sa više sertifikata nego što ima ostatak DevClub članova zajedno 😃. Malo pretjerujemo ali nismo daleko od istine. Radio je za globalne korporacije poput Reuters-a i Sony-a, a sada omogućava fanovima fudbalskog kluba Liverpool da imaju jedinstveno online iskustvo kad već nisu na stadionu.

On je osnivač lokalne AWS zajednice, najzaslužniji za partnerstvo sa AWS-om i njihovim ekspertima za region, a ujedno i neko kome nije teško da svake subote na online kursu besplatno dijeli svoje znanje sa junior programerima - budućim IT stručnjacima. Njemu nije teško da organizuje ili dođe na svaki meetup iako živi u drugom gradu i ima duplu titulu - tata 😊.

Marin ima svoj blog, podcast, a uskoro očekujemo i prvi AWS Hero u Crnoj Gori.

I na kraju Marin je neko ko je najzaslužniji što onaj drugi i dalje ima inspiracije da radi na izgradnji DevClub zajednice 🙇‍♂️


Nekoliko riječi na kraju…

Nadamo se da ste uživali i u ovom izdanju. Ne zaboravite večeras je AWS meetup za lijep kraj radnog dijela nedjelja. Javite nam sa predlozima kako da unaprijedimo buduća izdanja našeg žurnala, jer sigurni smo da to može bolje.

Možete nas naći na Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ili community@devclub.me e-mail adresi. Ukoliko niste član DevClub Slack grupe, a radite u IT sektoru i želite da budete član, zamolite nekog programera u vašem okruženju da vas pozove 😉.

Do narednog izdanja pozdravlja vas,

DevClub tim 👋
Za ovo izdanje u sastavu: Nevena Korać, Anđela Sekulić, Srđan Borović i Dragan Čabarkapa

P.S. Nećemo se naljutiti ako naš žurnal podijelite sa prijateljima i kolegama, naprotiv to će biti najbolji način da nas podržite! 😊