Za zdraviju i uspješniju 2021. godinu

Dobro došli u novogodišnje izdanje DevClub žurnala! 🎉🎈🎅 U posebnom članku, koji preporučujemo da obavezno pročitate, smo za vas pripremili retrospektivu 2020 📣📣📣 u kojem smo se podsjetili šta smo sve radili, kao i koliko smo rasli ove godine - a sve zahvaljujući vašem povjerenju.

Mnogi od nas iščekuju da se ova godina što prije završi i ne ponovi, ali ova godina je ujedno bila i kapisla pozitivnih promjena u razvoju IT-ja u Crnoj Gori. Činjenica da smo mi dio većine tih aktivnosti nas čini neizmjerno ponosnim. ☺️

Praznike ćemo skoro svi provesti u svojim domovima, pa smo pripremili dosta materijala za čitanje, a za one koji budu željeli da Novu godinu započnu učenjem, preporučujemo odlične besplatne kurseve. Pored toga, kao i obično, dijelimo kratki pregled vijesti iz svijeta i regiona, najzanimljivije vijesti u DevClub zajednici, novo otvorene radne pozicije i još mnogo toga. Uživajte!

📣 📣 📣 Realizaciju četvrtog izdanja DevClub žurnala podržao je Coinis doo, jedna od vodećih lokalnih IT kompanija. Veliko hvala od nas 🙇‍♂️ za Coinis ekipu jer su prvi, za ovih skoro dvije godine postojanja DevClub zajednice, koji su prepoznali i finansijski podržali neku od naših aktivnosti.


Aktuelno u zajednici 🔍

✦ U prethodnih nekoliko nedjelja čuli smo ohrabrujuće najave sa više strana da će Vlade Crne Gore u narednom periodu staviti poseban fokus na digitalizaciju i razvoj IT sektora. Prvo od ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića direktno u našoj grupi, a zatim i od ministarke Tamare Srzentić na DigitalON samitu gdje smo čuli da je takođe u planu formiranje stručnih timova u ministarstvu javne uprave i angažovanje svjetskih eksperata. Kako bi taj put razvoja digitalnog društva trebao da izgleda prezentovano je od strane UNDP-a u izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka za Crnu Goru za 2020. godinu.

✦ Obradovala nas je vijest da je konačno moguće obaviti elektronsku registraciju preduzeća 🎁 koja je omogućena uredbom o digitalnoj razmjeni podataka između organa uprave na nacionalnom i lokalnom nivou. Servis dostupan na adresi efirma.tax.gov.me, iako trenutno limitiran daje nadu da ćemo uskoro imati mnogo bolje elektronske servise koji bi bili dostupni pravnim i fizičkim licima.

Voli 🛒 je u saradnji sa Amplitudom lansirao dugo očekivani sajt za onlajn kupovinu. Zbog same veličine i uticaja najvećeg lanca marketa na naše tržište, može se očekivati dodatan rast obima onlajn prodaje, a takođe i promjene navika lokalnih kupaca koji će se sve više usmjeravati ka kupovini na internetu. Takođe, očekujemo da će porasti potražnja za rješenjima koji omogućavaju drugim manjim prodavcima da ponude i prodaju svoje proizvode putem interneta. Najbolje pozicionirana rješenja da iskoriste tu priliku trenutno su Trguj.me i Ooblee. 🛍️

✦ 📣 Kako nam u prethodnom periodu promocija DevClub-a nije bila u fokusu, malo ljudi izvan IT sektora i našeg kruga članova zna za nas i naše aktivnosti. Polako pokušavamo to da promijenimo. U intervjuu za Glasnik, magazin PKCG, predstavili smo našu misiju, viziju, realizovane i planirane aktivnosti. Preporuka za sve nove i stare članove da pročitaju i upoznaju se sa svrhom našeg postojanja. 📖

✦ Meetupovi u DevClub zajednici su se u zadnjih mjesec dana značajno intenzivirali. Počelo je sve sa AWS Meetup-om #6 i našim gostom Johannes Pelto-Piri koji nam je pričao o CI/CD u serverless okruženjima. Zatim se nastavilo sa serijom DevClub meetup-ova sa istaknutim članovima zajednice kako bi se upoznali sa njihovim dosadašnjim iskustvima u karijeri, a i podijeli korisne informacije. Gosti su nam bili Elma Hot Dervić, Marko Tomašević, Marko Bejat i Mladen Rakonjac. Očekujte uskoro nove goste i nove teme 📺.

✦ Raduje nas što sve više članova u zajednici napreduje u karijeri i što mnogi počinju da uče da plivaju u frilenserskim vodama. ☺️ Raduje nas jer bez nezavisnog duha, inicijative i finansijske stabilnosti kod pojedinaca u našoj zajednici nema ni budućeg startup ekosistema. Takođe nas raduje što sve češće imamo priliku da vidimo i neke interesantne manje projekte javno dostupne kao što je mogulivani.me Stefana Fuštara ili kviz Android aplikacija Balše Mugoše. 👏 Znamo da ima još mnogo vas koji radite na interesantnim projektima sa strane zato vas ohrabrujemo da ih podijelite sa nama.


S ponosom predstavljamo…💻

Jovan Cicmil naš član i jedan od najiskusnijih i najuspješnijih frilensera u našoj zajednici 🥇, u sklopu promo perioda, poklonio je našim članovima kurs na temu kako uspjeti kao frilenser na Upwork platformi. U 2 sata video materijala Jovan dijeli konkretne i zlata vrijedne savjete šta i kako treba raditi kako bi imali što uspješniju frilensersku karijeru. Devet godina iskustva je sumirano na jednom mjestu, zato ako planirate da se upustite u frilenserske vode, iskoristite mogućnost da preslušate kurs kako ne bi ste morali da učite na svojim greškama! 😊

Aleksandar Dlabač je ponovo u akciji. Ovaj put u realizaciji nove edukativne igre "Kroz svijet šaha". Ova igra pomaže najmlađima da uplove u čarobni svijet šaha ♛, a njenu realizaciju je podržala internacionalna šahovska federacija. Jedva čekamo da je testiramo.

✦ Da li želite da uradite nešto lijepo za zajednicu u novoj godini? Dovoljno je da u vašem najbližem okruženju nađete klinca/klinku i uz pomoć fenomenalnog DoMEn-ovog Scratch priručnika 👏 naučite ih osnovama programiranja. Nešto što je nama lako i jednostavno može da pozitivno da utiče na naše mlade a samim tim i na čitavo naše društvo u godinama koje dolaze.


Kursevi 📚

Ukoliko trenutno sami izučavate neku tehnologiju ili pratite neki kurs javite se na grupi, možda nađete kolegu/inicu s kojom možete lakše i disciplinovanije da ispratite edukativni materijal.

✦ Lijepa vijest je stigla do nas, da Prirodno matematički fakultet od narednog semestra uvodi izmjene programa na predmetu Internet tehnologije i da će se od sada na istom izučavati React framework. Što znači da ćemo u skorijoj budućnosti imati više prijava na naše pozive za React nindžama 😊. Za one koji bi voljeli da ovu materiju savladaju izvan fakultetskog okruženja Udemy kurs React Projects (ocjena 4.8), može da bude dobro polazište. Kurs sadrži 9h video materijala i 15 projekata za usavršavanje.

✦ Za vas koji se razmišljate da krenete putevima data science 🧮, predstavljamo Kaggle-ove besplatne kurseve uključujući i kurs Python-a. Ako se pitate zašto, evo i 6 razloga zašto Python i data science idu zajedno ruku pod ruku. Izvanredan resurs je takođe i sajt koji uređuje AI direktor Wikimedia fondacije gdje postoji mnoštvo kratkih tutorijala iz oblasti Data Science.

✦ ⭐ Za one malo naprednije, Fast.ai je set odličnih kurseva koji toplo preporučujemo svima koji su zainteresovani za temu deep learning-a i ostalih povezanih oblasti mašinskog učenja. Specifičnost ovih kurseva je što su prilagođeni za softverske inženjere i one koji preferiraju učenje prvenstveno kroz praktičnu primjenu. Teorijska razrada i matematička podloga nisu zanemarene, samo se postepeno i dozirano uvode kroz lekcije.


Region i svijet 🌍

✦ Borba za privlačenje digitalnih nomada i IT stručnjaka se sve više zahuktava. Finska 🇫🇮 je nedavno predstavila program koji nudi zainteresovanim inostranim stručnjacima free trial period 😉, tj.da dođu na 90 dana i uz nevjerovatne benefite, koji uključuju čak i besplatan smještaj, da se relaksirano upoznaju sa tehnološkim centrima u Helsinkiju i da odluče da li žele da trajno borave u Finskoj. Rezultati programa su obećavajući za Finsku jer su u samo mjesec dana dobili više od 5000 zahtjeva 🚀.

Amazon je u došao u komšiluk. Nedavno su započeli saradnju sa Hrvatskom poštom na dostavi paketa 📦 za hrvatsko tržište uz mogućnost pokrivanja tržišta susjednih zemalja. Amazonovi proizvodi su od ranije dostupni u Hrvatskoj, ali se nadamo da će se ova saradnja odraziti i na dostupnost Amazonovih proizvoda kod nas.

Prije par nedjelja Srbija je otvorila prvi državni data centar u Kragujevcu 🗄️ sa ciljem kreiranja centralizovane i napredne infrastrukture za sve registre podataka u vlasništvu državnih institucija. Primarna namjena ove investicije od 30 miliona eura u infrastrukturu je bolje upravljanje podacima i omogućavanje ubrzane digitalizacije euprave u Srbiji po ugledu na Estoniju.

✦ Nekoliko velikih vijesti na globalnom nivou. AirBnB je izašao na berzu i sada vrijedi 100 milijardi dolara 🤯 a Salesforce je kupio Slack za 27.7 milijardi dolara 😮. Preuzimanje se očekuje sredinom sljedeće godine i iz Salesforce-a su najavili da će integracija softvera ove dvije kompanije stvoriti jedinstvenu platformu za poslovnu komunikaciju.


Poslovi 👔

sponzorisane objave

Coinis, lider u AdTech industriji 🚀, traži Senior Full Stack Developer sa iskustvom i predznanjima u oblasti objektno orjentisanog programiranja, korišćenja i upravljanja bazama podataka, kreiranja backend sistema (poželjno u Python programskom jeziku) i realizaciji frontend sistema (poželjno u React-u). Dodatne informacije o uslovima i benefitima možete pronaći na sljedećem linku.

Coinis, takođe traži i Frontend Developer-a sa iskustvom u radu sa React-om. U jednoj od vodećih lokalnih IT kompanija koja realizuje proizvode za globalno tržište možete pored kul radnog okruženja očekivati i brojne benefite 👩‍🍳 🏋️ 🚗 o kojima možete više pročitati na sljedećem linku.

Coinis svojim zaposlenima nudi mogućnost učenja i napredovanja, nezaboravna iskustva i lijepe uspomene za čitav život. Kako su trenutno u fazi brzog rasta 🔥 imaju otvorene i mnoge druge pozicije koje možete pronaći na sljedećem linku. Ako se još uvijek razmišljate da li da aplicirate pročitajte kako Coinis planira da bude najbolja kompanija za rad u 2021. godini.

Toptal - platforma koja zapošljava programersku elitu - traži Ruby on Rails Developere. Predviđen full time angažman i rad na daljinu. Intervju proces je zahtjevan ali oni koji prođu selekciju mogu da računaju na najkvalitetnije klijente i najinteresantnije projekte uz odlične uslove. 📣


Događaji u najavi… 📅

15 Januar 2021 - DevClub u saradnji sa UNDP-om počinje realizaciju podcast-a sa fokusom na IT teme i aktuelnosti. Više informacija očekujte uskoro na Slack grupi. U međuvremenu šaljite nam ideje i sugestije ✍️, a ako ste zainteresovani možete se priključiti i organizacionom timu.

15 Januar 2021 - DevClub u pilot projektu sa UNDP-om počinje realizaciju projekta promocije frilensinga u odabranim srednjim školama i fakultetima. Više informacija očekujte uskoro na Slack grupi. Svaka pomoć je dobrodošla tako da šaljite nam ideje i sugestije ili ako ste zainteresovani priključite se organizacionom timu 🙋‍♂️.


DevClub Gems 💎

Nešto toliko dobro da ne treba propustiti

Živimo u jednom interesantnom razdoblju u kojem su vještine koje mi IT stručnjaci posjedujemo veoma tražene. 😎 Sa druge strane naše vještine i vrijednost koju donosimo nekad jesu, a nekad nisu adekvatno prepoznati. To zavisi od mnogo faktora ali jedan od najbitnijih je vještina pregovaranja koje većina nas nije imala prilike gdje da praktikuje ili da nauči (za razliku od onih sa druge strane stola 😉). Kako se sve češće dešava da se mijenjaju pozicije i poslodavci bitno je ovladati bar osnovnim vještinama pregovaranja.

Jedan od najboljih ako ne i najbolji trening dokument na ovu temu jeste Salary Negotiation: Make More Money, Be More Valued💎 od strane Patrick McKenzie. Patrick je u ovom blog postu iz 2012 detaljno objasnio zašto je pregovaranje bitno, kako razmišljati o pregovaranju, na šta treba posebno obratiti pažnju, koja su to skrivena pravila koja kršimo na svoju štetu i kako popraviti svoju poziciju kroz ostvarivanje alternativnih benefita. Pročitajte pa se javite na grupi da zajedno prodiskutujemo.


Nekoliko riječi na kraju…

Nadamo se da ste uživali u i ovom izdanju. Ohrabrujemo vas da nam se javite sa predlozima kako da unaprijedimo buduća izdanja našeg žurnala, jer sigurni smo da to može bolje.

Možete nas naći na Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ili community@devclub.me e-mail adresi. Ukoliko niste član DevClub Slack grupe, a radite u IT sektoru i želite da budete član, zamolite nekog programera u vašem okruženju da vas pozove 😉.

Do narednog izdanja u novoj godini 🥂 🎊 🎉 🥳 pozdravlja vas,

DevClub tim 👋
Dragan Čabarkapa, Anđela Sekulić, Nevena Korać i Srđan Borović

P.S. Nećemo se naljutiti ako naš žurnal podijelite sa prijateljima i kolegama, naprotiv to će biti najbolji način da nas podržite! 😊